Den populære kampfisken

Kampfisker er populære akvariefisker. Man finner både unge og gamle fisker i handelen. Mange tror at kampfisk tåler all verdens ting og tilpasser seg det meste. Men nei, det stemmer faktisk ikke. Noen av dem er faktisk svært svake, og kan bli deprimerte og forvirret hvis man flytter på inventaret i akvariumet.

Noen av dem føler seg tryggere i et 20-liters akvarium enn et 90-liters for eksempel, men likevel sier det seg selv at de ikke kan leve livet ut i smale vaser\beholdere på 2 liter.

De fleste av dem har helt ulike personligheter. Noen er svært sinte av seg, og jager på det som er, mens andre igjen kan være helt anneledes i oppførselen. Kampfisken er kjent for å være kresen på mat, men hos friske fisker kjenner ikke vi til dette.

I naturen lever kampfisk i lange, grunne vannpytter i rismarker i Asia og Thailand, og hannene hevder revir og har sitt eget territorie. Hunnene kommer og går.

 

Bolle eller akvarie?

Etter erfaring går det fint å ha kampfisken i en bolle hvis bollen er stor, og da snakker vi mer enn 2 liter. Kampfisker kan nemlig bli svært passive i små beholdere. 

Velg gjerne en beholder på rundt 40 liter. Det finnes mange enkle akvarium som er større enn de fleste boller, og som også finnes til en rimeligere pris.

Det finnes mange bittesmå akvarier beregnet for kampfisk (ca2-4liter), men disse kan fiskene knapt røre seg i, og det er dyreplageri. Styr langt unna de små Betta-kittene, oppi disse er det ikke verdt å leve. 

Beholderen bør  være på minst 15 liter, og helst mer.

 

Innredning og dekorasjon 

Kampfisker foretrekker grunt vann og flyteplanter. Det kan være smart med mørk grus\sand. Bunnlaget bør være fritt for kalk og uten forurensning. I naturen lever de med et mykt bunnlag, mudder.

De behøver ikke et belyst akvarium, og klarer seg fint i vanlig romtemperatur. Hvis det er kaldt i rommet er det nødvendig med varmekolbe!

Etter hva vi har erfart liker de å svømme innimellom bladene på planter i nedre del av akvariet, og de elsker ting de kan svømme inn i og gjennom. Les mer her.

 

Hvilke fisker kan jeg ha sammen med kampfisken?

Egentlig er det best å la kampfisken være for seg selv. De har ikke noe som helst problemer med å være alene, de fleste trives også best da de har hele beholderen for seg selv. Hvis du har lyst på flere fisker i samme kar, må du først og fremst ha et stort nok akvarie med masse gjemmesteder slik at hver og en fisk får tid til hvile.

Sammen med en hannkampfisk kan du ha 2 eller flere hunner. Da bør plassen være veldig stor slik at det er enkelt å smette unna i tilfelle det skulle bli jaging.

Husk at 2 eller flere hannkampfisk går aldri bra. Da sloss de til den svakeste dør!

Andre fisker som kan gå fredelig sammen med kampfisk er rolige arter som ikke napper finner, ikke har slør, ikke hevder revir og ikke spiser fisk på størrelse med kampfisk. Det ville være synd om kampfisken ble spist opp!

Før  du skaffer deg flere fisker som du har planer om å ha sammen med kampfisken din, bør du tenke ut hva du kan gjøre dersom det vil vise seg og ikke gå bra.

 

Hva i all verden er det skummet i vannflaten?

Kampfisker lager skumrede når de trives, eller skal ha yngel (barn). Det er her de legger eggene sine. Hvis de ikke lager skummrede, betyr det ikke nødvendigvis at de ikke trives. Det er litt forskjell fra fisk til fisk. Et skumrede kan også være tegn på at fisken er blitt kjønnsmoden. Les mere om dette her.

 

Hvilken temperatur liker kampfisken best?

Kampfisk liker seg best i en temperatur rundt 25 grader. De tåler vanlig romtemperatur, og mellom 20-28 grader er den rette temperaturen for kampfisk. De liker ikke temperatursvigninger, så husk å hold en stabil temperatur hele tiden.

Det er viktig at det ikke er så stor forskjell på temperaturen i og over vannet, for kampfisken kan bli forkjølet hvis den er oppe i overflaten og trekker luft, og luften er for kald. De tåler greit en forskjell på 5-6 grader.

Husk at dekkglass over bollen eller akvariet hjelper til å holde luften over vannet varm og fuktig, slik som kampfisker liker det.

 

Fisken min er syk! Hva skal jeg gjøre?

Det er slett ikke moro når fisken blir syk. Hvis den ikke har store plager, bør man se det an, og høre med de i dyrebutikken om hva det kan være. Det finnes medisiner, men det hender at det ikke nytter.

Noen ganger pines den, og da bør man tenke på å ende dens liv før den pines enda mer. Dette skal gjøres på en meget rask og helt smertefri måte.

 

Hvor lenge lever kampfisk?

De lever vanligvis ikke lengre enn 2-3 år, verken i fangenskap eller i naturen.. hvis den har det godt, kan den leve i opptil ca 5 år, såvidt jeg har hørt.

 

Hvor lenge kan kampfisken klare seg uten mat?

De kan klare seg uten mat i ca 1-2 uker. Det kan hende de klarer seg lengre også, men da blir de nok svært sløve. Da blir det jo så og si dyremishandling, så det anbefales ikke. Hvis eieren skal være bort i flere dager, er det best å finne noen som kan passe fisken, for å være på den sikre siden.

Det finnes feriefòr og matautomat. Feriefòret skaper mer problemer enn å hjelpe fisken, så det er ikke å anbefale. Det forurenser vannet og kan føre til fiskedød.

 

Hvordan få til kampfiskyngel?

Hvis du har lyst på kampfiskyngel, må du først og fremst ha 1 hann og 1 hunn. Den enkleste måten er å ha hunnen og hannen i et akvarium, men med skilleglass på midten slik at de to fiskene kan være på hver sin side. Da begynner hannen sannsynligvis å vise seg frem for hunnen og lage skumrede. Når hannen er ferdig med skumredet sitt, fjernes skilleveggen, og jagingen starter. Vann opp til 15 cm er passe. Det kan bli veldig mye jaging, og veldig slitsomt for den stakkars hunnen. Hannen klemmer eggene ut av henne, og frakter eggene så opp i skumredet slik at de ligger beskyttet. Etter å ha lest en del på nettet, virker det som at hunnen bør tas ut av akvariet når dette foregår.

 

Kan kampfiskhanner som har vokst opp sammen, være sammen?

Egentlig skal hannkampfisker aldri holdes sammen, da de er svært aggresive. Vi ville ikke tatt sjansen på det, men det finnes unntak. Det kan gå bra dersom hannene er fra samme kull og har vokst opp sammen, men man vet aldri når det vil skje noe. Plutselig viser de seg fra den teritorelle siden, og tar livet av hverandre i en fryktelig slosskamp. For å være på den sikre siden er det lurt å skille kampfiskynglene fra hverandre før de er blitt kjønnsmodne.

 

Unngå sykdom, les tipsene

1. Det er større smittefare dersom flere fisker holdes sammen.

2. Kampfisken blir lett stresset av andre fisker som svømmer rundt seg, og stress fører gjerne til sykdom.

3. Nyinnkjøpte fisker du har planer om å ha sammen med kampfisken din bør settes i karantene før du lar de gå sammen. Eventuelt forsikre deg om at fiskene ikke er syke når du kjøper dem.

4. Hold kontroll på vannverdier. Dårlig vannkvalitet kan føre til sykdom. 

5. Ikke overfòr fisken. Hvis matrester ikke blir spist vil det bli liggende å rotne, og det er ikke bra. Feil ernæring kan føre til forstoppelse slik at systemet blir ødelagt.

6. Konstant stress er virkelig sykdommens veiviser. Stress kan komme av at du roter mye nedi akvariet, gjør brå bevegelser eller har andre fisker i samme kar som kampfiske selv.

7. Bruk dekkglass dersom du ikke har tett lystopp over akvariet. Hvis ikke kan kampfisken pådra seg forkjølelse da den snapper luft fra overflaten. Dekkglasset skal selvfølgelig ikke være så tett at det ikke kommer inn oksygen.

Tips: Styrk kampfiskens immunforsvar ved å helle litt akvariesalt i vannet hver gang du skifter vann.

 

Da håper vi at du føler deg litt klokere, og at dette var til god hjelp. På forsiden finner du linker der det står mer om enkelte tema.

 

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola